Kanhgág ag tỹ vãgfy hynhanh kãme: Nén tỹ vẽnhven ven ja to jykre kanhgág ag vãfy ki - Pantu , João Natalino; Kaingang, Tadeu dos Santos; Souza , Sheilla P. Dias de (Farol, 2022)
Kỹ inh rãnhrãj ta ki isóg ãjag mỹ. Isỹ nén to rãnhrãj ja to kãmén ke vẽ ẽg tỹ vẽnhmãn ja extensão Arte kara ũ ag jykre to: ẽg ve to kara vẽnh jykre kujãgja, rãnhrãj tỹ Universidade Estadual de Maringá (UEM) tá. Ẽg rãnhráj tag vỹ kanhgág ag tỹ vãfy han to kãmén ke kara sygsán ke kanhgág ag tỹ régré nỹtĩ ẽn gĩr ag kanhrãn tĩ ag kara nén ũ hynhan há , ũ ag kanhrãn tĩ kara vẽnhrán tĩ ag curso tỹ Artes Visuais kãki UEM tá. Kỹ ẽg tóg rãnhrãj há han mũ vẽnh jykre tỹ hẽn ri ke ag mré ũ tỹ vẽnhrá sĩnvĩ hynhan tĩ ag, autoetnografia kara etnohistória ki gé. Hãra ẽg tỹ nén ũ tỹ téj e sór tag vỹ ẽg to kanhrãn mũ kanhgág ag vã ASSINDI gfy tag to kara ag to kamén mũ gé hã vỹ isỹ rãnhrãj tag pẽnjẽg han mũ.Nén tá jun mũ, kara vãgfy sygsán mũ, vỹ tỹ ti tỹ Associação Indigenista (ASSINDI) – Maringá tá vygven nỹtĩ, kỹ tóg sir to artigo han mũ, kara  sir ũn régre ag tỹ jagnẽ mré han mũ rãnhrãj tag ti, kỹ tóg sir tỹ nén ũ há nĩ ti tỹ tãmĩ kanhgág ũ ag jykre vygven kỹ, kỹ sir ũ ag kanhrãn tĩ tỹ Artes ág mỹ há tĩ.
Keywords: Rán/to jykrén/kãgrá han/rãnhrãj ke nén tỹ kanhgág ag tỹ hynhan há