Condições higiênico-sanitárias de lanchonetes/restaurantes fast-food no Brasil

Hygienic-sanitary conditions of fast food restaurants in Brazil

Authors

  • Regina Santos Nascimento Universidade Federal da Bahia, Programa de Pós-Graduação em Imunologia, Salvador, Bahia, Brasil.
  • Marcus Vinícius Alves Lima Escola Bahiana de Medicina e Saúde Pública

DOI:

https://doi.org/10.47456/hb.v2i2.34587

Keywords:

Hygiene, Food, Food safety, Restaurant, Sanitary conditions, Sanitary surveillance

Abstract

The changes that occurred in the last decades in the population's lifestyle, stimulated by the capitalist market of large food companies and influenced by the agglomeration of population in large urban centers associated to an exhaustive workload of the workers, promoted a rise in the consumption of food from outside the home and consequently the increase in the number of commercial establishments in this sector, especially in the fast-food segment. However, the technical capacity of the professionals linked to the aforementioned establishments regarding hygiene did not follow the expansion, since there was a concomitant increase in the percentage of foodborne diseases in the country. As the information about the hygiene conditions of fast-food enterprises is still incipient and fragmented, this work had the objective of analyzing the hygienic-sanitary conditions of fast food restaurants in Brazil from a narrative review of literature. We have evaluated studies published since 1980, prospected in several databases. In a holistic way, the analysis of the results of the studies ratifies that the hygienic conditions of the fast food services are unsatisfactory and points to the necessity of carrying out continuous training in good practices of food handling.

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Author Biographies

Regina Santos Nascimento, Universidade Federal da Bahia, Programa de Pós-Graduação em Imunologia, Salvador, Bahia, Brasil.

Biomédica pela Universidade Estadual de Santa Cruz

Mestre em Ciência pela Fundação Oswaldo Cruz - FIOCRUZ/BA

Doutoranda em Imunologia pela Universidade Federal da Bahia

Marcus Vinícius Alves Lima, Escola Bahiana de Medicina e Saúde Pública

Graduado em Biomedicina pela Universidade Estadual de Santa Cruz (2011), especialista em Saúde Pública pela Faculdade Madre Thaís (2013), Citologia clínica pela Escola Bahiana de Medicina e Saúde Pública (2018) e Estética pelo Núcleo de Especializações em Estética Ana Carolina Puga (2018), mestre em Ciências pelo programa de pós-graduação em Biotecnologia em Saúde e Medicina Investigativa da Fundação Oswaldo Cruz - BA (2014). Docente dos departamentos de ciências da saúde da Escola Bahiana de Medicina e Saúde Pública, Universidade Salvador, Faculdade de Tecnologia e Ciências e Universidade Estácio de Sá. Ao longo de toda sua trajetória acadêmica, desenvolveu atividades de ensino, pesquisa e extensão nas áreas de saúde coletiva, epidemiologia, análises clínicas, estética e imunoparasitologia, com ênfase em imunologia celular.

Published

29-08-2021

Issue

Section

Ciências da Saúde