Feeding as a protective factor in the development of Alzheimer’s disease

Authors

  • Vanessa Martins Olgado Universidade Brasil Faculdade de Tupã
  • Antonio Carlos Gelamos Hospital Psiquiátrico Dr° Adolfo Bezerra de Menezes – Paranaíba, Mato Grosso do Sul, Brasil
  • Renata Guilherme Oliveira Universidade Brasil - Faculdade de Tupã
  • Natália da Silva Bomfim UNIVERSIDADE BRASIL FACULDADE DE TUPÃ

DOI:

https://doi.org/10.47456/rbps.v23i1.21014

Keywords:

Alzheimer’s disease, Dementia, Disease prevention, Diet and feeding

Abstract

Introduction: Alzheimer’s disease is the most common form of dementia, where it gradually establishes itself, proceeds and occasionally entails mental confusion, behavioral and personality changes, as well as impaired judgment, with its appearance related to several factors, among them, the lack of adequate food, since there are benefits in adopting a healthy diet through consumption daily consumption of fruits and vegetables rich in antioxidants with positive effects on neurons in the fight against aging cerebral. Objectives: To verify information about Alzheimer’s disease by correlating feeding as a protective factor in the development of the disease. Methods: Exploratory and qualitative study, through the bibliographic survey in the scientific literature, selecting national and international materials of the last 20 years, in the databases PubMed, SciELO, and BIREME, as search strategy were used specific descriptors and in the English language , which are linked to the Boolean operator “AND”, in addition to quotation marks (“”) for identification of compound words, being applied as follows: (feeding AND “Alzheimer’s disease”) and (diet AND dementia). Results: A total of 64 articles were retrieved, including 34 books, in which antioxidants (vitamin C, E, selenium and polyphenols), B vitamins, vitamin D, lipids, alcohol, caffeine, aluminum and copper in addition to the Mediterranean diet and MIND contribute to the health of the neurons and their protection, helping to prevent Alzheimer’s disease. Conclusion: Relevant factors were found in the prevention of Alzheimer’s disease, but there is a need for new studies for constant based on the importance of food for the prevention of pathologies, such as Alzheimer’s.

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Author Biographies

Vanessa Martins Olgado, Universidade Brasil Faculdade de Tupã

Bacharel em Nutrição pela Universidade Brasil - Faculdade de Tupã

Antonio Carlos Gelamos, Hospital Psiquiátrico Dr° Adolfo Bezerra de Menezes – Paranaíba, Mato Grosso do Sul, Brasil

Especialista em Enfermagem Psiquiátrica e Forensic Nurse Examiner, Enfermeiro, Responsável Técnico e Enfermeiro Psiquiátrico do Hospital Psiquiátrico Dr° Adolfo Bezerra de Menezes – Paranaíba, Mato Grosso do Sul, Brasil

Renata Guilherme Oliveira, Universidade Brasil - Faculdade de Tupã

Doutoranda em Odontologia pela Universidade do Sagrado Coração, Mestra em Saúde Coletiva pela Universidade do Sagrado Coração,  Farmacêutica Bioquímica, docente do Curso de Bacharelado em Nutrição, Universidade Brasil – Faculdade de Tupã, Tupã, São Paulo, Brasil.

Natália da Silva Bomfim, UNIVERSIDADE BRASIL FACULDADE DE TUPÃ

Mestra em Ciências da Saúde, Universidade Estadual de Maringá (UEM), Maringá-PR (2014), área de concentração: Saúde humana, linha de pesquisa: Alimentos e as implicações na saúde, Bacharel em Nutrição pelas Faculdades ESEFAP, Tupã-SP (2011). Revisora de artigos científicos dos seguintes periódicos: Revista Saúde e Pesquisa - UNICESUMAR, Maringá-PR; Revista Brasileira de Ciências da Saúde - Universidade Federal da Paraíba (UFPB), João Pessoa - PB; Revista Iniciação Científica Cesumar - UNICESUMAR, Maringá-PR; e Revista Brasileira de Iniciação Científica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP), Itapetininga-SP. Membro do Conselho Editorial da Revista Iniciação Científica Cesumar, como avaliador ad-hoc (2017). Parecerista no Guia do Estudante - Editora ABRIL, na avaliação de Cursos Superiores de Nutrição no Brasil. Tem Experiência em Nutrição Coletiva, Análise Nutricional Populacional, Segurança Alimentar, Toxicologia de Alimentos, Fitoterapia, Avaliação Nutricional , interpretação de exames laboratoriais na prática clínica do profissional nutricionista, Administração de Unidades de Alimentação e Nutrição e Legislação e Higiene de Alimentos. Ministrou módulo na especialização em Saúde Pública com Ênfase em Vigilância Sanitária, UNINGÁ, Maringá - PR (2014). Atualmente é coordenadora do Curso de Bacharelado em Nutrição da Faculdade de Tupã - SP, atuando também nesta Instituição como Docente e Supervisora de Estágio.

Endereço para acessar este CV: http://lattes.cnpq.br/2196457887406775

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Published

2022-04-08

How to Cite

1.
Olgado VM, Gelamos AC, Oliveira RG, Bomfim N da S. Feeding as a protective factor in the development of Alzheimer’s disease. RBPS [Internet]. 2022 Apr. 8 [cited 2024 Jul. 18];23(1):124-33. Available from: https://periodicos.ufes.br/rbps/article/view/21014

Issue

Section

Artigos de Revisão