Português Association of nutritional status with blood pressure levels of high-risk pregnant women treated in a hospital in Pernambuco, Brazil

Authors

  • Ágatha Cristhine de Souza Alencar Lima Universidade de Pernambuco - UPE
  • Anny Micaeli Macêdo Sousa Universidade de Pernambuco
  • Fernanda Rodrigues da Silva Vasconcelos Universidade de Pernambuco https://orcid.org/0000-0001-7463-5656
  • Andréa Marques Sotero

DOI:

https://doi.org/10.47456/rbps.v24i3.38878

Keywords:

Hypertension, high-risk pregnancy, food consumption, nutritional status

Abstract

Introduction: Pregnancy is a physiological process that requires care in order to avoid complications in the health of the mother and fetus. Objectives: To evaluate the nutritional status associated with blood pressure levels in pregnant women treated at the Dom Malan Hospital in Petrolina/PE. Methods: This is a quantitative, descriptive cross-sectional cohort study, carried out through individual interviews with 79 pregnant women, using two questionnaires. Then the nutritional status was evaluated by calculating the body mass index according to the gestational week. Results: It was possible to identify that the majority (58.22%) were overweight, associated with higher blood pressure levels. The consumption of healthy foods was significant, however, the regular intake of unhealthy foods was also observed. Conclusion: The consumption of healthy foods was significant, however the regular intake of unhealthy foods was also observed. Therefore, it is essential for a multiprofessional team to act in the control and prevention of diseases associated with lifestyle habits during pregnancy.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Pimenta AM, Nazareth JV, Souza KV, Pimenta GM. Programa “Casa das Gestantes”: perfil das usuárias e resultados da assistência à saúde materna e perinatal. Revista Texto Contexto Enferm. 2012;21(4):912-920.

Kunzler DJ, Carreno I, Guerra TB, Fassina SA. Consumo dietético e estado nutricional pré-gestacional de gestantes de alto risco. Brazilian Journal of Health Review. 2020;3(4):8539-8554.

Nogueira MDA, Santos CC, Lima AM, Lima MRS, Sousa FIS, Vieira LCO, et al. Associação entre estado nutricional, diabetes gestacional e doenças hipertensivas em gestantes de risco. Revista Brazilian Journal of Development. 2020;6(2):8005-8018.

Novaes ES, Melo EC, Ferracioli PLRV, Oliveira RR, Mathias TAF. Risco gestacional e fatores associados em mulheres atendidas pela rede pública de saúde. Revista Cuidado e Saúde. 2018;17(13):1-8.

Silva MG, Holanda VR, Lima LSV, Meo GP. Estado Nutricional e Hábitos Alimentares de Gestantes Atendidas na Atenção Primária de Saúde. Revista Brasileira de Ciências da Saúde. 2018;24(4):349-356.

Fonseca MRCCD, Laurenti R, Marin CR, Traldi MC. Ganho de peso gestacional e peso ao nascer do concepto: estudo transversal na região de Jundiaí, São Paulo, Brasil. Revista Ciência Saúde Coletiva. 2014;19(5):1401-1407.

Fazio ES, Nomura RMY, Dias MCG, Zugaib M. Consumo dietético de gestantes e ganho ponderal materno após aconselhamento nutricional. Revista Brasileira de Ginecologia e Obstetrícia. 2011;32(2):87-92.

Cunha LR, Pretto ADB, Bampi SR. Avaliação do estado nutricional e do ganho de peso de gestantes atendidas em uma Unidade Básica de Saúde de Pelotas-RS. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. 2016;57(10):123-132.

Sotero AM, Ferreira HS, Assunção ML, Lira PIC. Pre-gestational excessive weight and duration of breast feeding. Public Health Nutr 2018;21(2):309-316.

Brasil. Ministério da Saúde (MS). Secretaria de Vigilância em Saúde. Boletim Epidemiológico N° 20. Brasília: MS; 2020. 51:47.

Antunes MB, Demitto MDO, Gravena AAF, Padovani C, Pelloso SM. Síndrome hipertensiva e resultados perinatais em gestação de alto risco. Revista Mineira de Enfermagem. 2017;21(1057):1-6.

Damasceno AAA, Malta MB, Neves PAR, Lourenço BH, Bessa ARS, Rocha DS, et al. Níveis pressóricos e fatores associados em gestantes do Estudo MINA-Brasil. Revista Ciência & Saúde Coletiva. 2020;25(11):4583-4592.

Marmitt LP, Gonçalves CV, Cesar JA. Healthy gestational weight gain prevalence and associated risk factors: A population-based study in the far South of Brazil. Revista de Nutrição. 2016;29(4):445-55.

Lohman TG, Roche AF, Martorell R. Anthropometric standardization Reference Manual. Champaign, IL: Human Kinetics Books; 1988.

Atalah SE, Castillo LC, Castro SR, Aldea PA. Propuesta de um nuevo estándar de evaluación nutricional em embarazadas. Rev Méd Chile. 1997;125(12):1429-1436.

Brasil. Ministério da Saúde (MS). Vigilância alimentar e nutricional – Sisvan: orientações básicas para a coleta, processamento, análise de dados e informação em serviços de saúde. Brasília: MS; 2004.

Santos MJ, Capobianco MP. Hipertensão gestacional. Revista Científica. 2019;1(1):1-14.

Townsend R, O’Brien P, Khalil A. Current best practice in the management of hypertensive disorders in pregnancy. Integrated Blood Pressure Control. 2016;9:79-94.

Ribeiro JF, Rodrigues CO, Bezerra VOR, Soares MSAC, Sousa PG. Caracterização sociodemográfica e clínica da parturiente com pré-eclâmpsia. Revista Enfermagem UFPE. 2015;9(5):7917-23.

Sousa MGD, Lopes RGC, Rocha MLTLFD, Lippi UG, Costa EDS, Santos CMPD. Epidemiologia da hipertensão arterial em gestantes. Einstein. 2019;18:1-7.

Costa ACC, Branco BB, Andrade MAH, Costa PLS, Andrade JF. Estado nutricional de gestantes de alto risco em uma maternidade pública e sua relação com desfechos materno-fetais. Pará Research Medical Journal. 2021;5.

Campos CAS, Malta MB, Neves PAR, Lourenço BH, Castro MC, Cardoso MA. Ganho de peso gestacional, estado nutricional e pressão arterial de gestantes. Revista de saúde pública. 2019;53.

Galdino CV, Alves VPF. O conhecimento de mulheres no ciclo gravídico puerperal sobre a hipertensão arterial sistêmica. Revista Saber Digital. 2022;15(1):e20221501.

Silva HBF, Massad JCFAB, Andriolli AK, Mendonça ER. Estado nutricional e mudança de hábitos alimentares das gestantes frequentadoras do centro integrado da mulher no município de Várzea Grande. In: Seminário Transdisciplinar da Saúde; 2016.

Furlan C, Carli G, Kümpel DA. Excesso de peso e consumo alimentar de gestantes atendidas em unidades básicas de saúde. Saúde. 2019;45(2):12.

Bueno AA, Beserra JAS, Weber ML. Características da alimentação no período gestacional. Revista Life Style. 2016;3(2):29-42.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção Básica. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília: MS; 2014.

Felipe RL, Moesoletto RHC, Lopes LTP, Mello ARS, Posiadlo MCB, Santos LA. O risco da utilização de telefones celulares durante as refeições: Revisão de literatura e contextualização entre estudantes do ensino superior. e-RAC. 2018;7(1).

Boaventura MF. Associação entre comportamento sedentário e doenças crônicas não transmissíveis na população brasileira [trabalho de conclusão de curso]. Cuiabá: Universidade Federal de Mato Grosso; 2019.

Paula JA. Tendência temporal dos indicadores do estilo de vida de grávidas brasileiras na última década (2007 a 2017) e sua associação com fatores sociodemográficos [dissertação]. Uberlândia: Universidade Federal de Uberlândia; 2021.

Published

2023-04-04

How to Cite

1.
de Souza Alencar Lima Ágatha C, Macêdo Sousa AM, Rodrigues da Silva Vasconcelos F, Marques Sotero A. Português Association of nutritional status with blood pressure levels of high-risk pregnant women treated in a hospital in Pernambuco, Brazil. RBPS [Internet]. 2023 Apr. 4 [cited 2024 Nov. 22];24(3):56-63. Available from: https://periodicos.ufes.br/rbps/article/view/38878

Issue

Section

Artigos Originais