Eating is a political act
food activisms and the construction of Banquetaço in Belo Horizonte
DOI:
https://doi.org/10.47456/simbitica.v12i1.44687Keywords:
Food Activism, Repertoires of Interaction, Food and Nutrition Security, BanquetaçoAbstract
The paper seeks to describe and analyze the repertoires of action mobilized at the Banquetaço promoted in Belo Horizonte to defend the National Council for Food and Nutritional Security (CONSEA) in 2019. Based on documentary analysis and semi-structured interviews, we identify innovative aspects in the mobilization of repertoires performed by this “act-commensality”, namely: institutionalized participation, bureaucratic activism, proximity politics, direct action and food consumption. We conclude that Banquetaço represented a temporary coalition of two generations of food activism — the first related to the politicization of food in the institutional sphere and the second to the politicization of food and eating through new political, ethical and aesthetic strategies. This coalition, in turn, revealed mutual learning and divergences. The research suggests that the category of generations of activism can help in theoretical refinement to understand the change in interaction repertoires and politicization of food in Brazil.
Downloads
References
ABERS, Rebecca N. (2021). Ativismo institucional: criatividade e luta na burocracia brasileira. Brasília, Editora UnB.
ABERS, Rebecca; SERAFIM, Lizandra; TATAGIBA, Luciana. (2014). “Repertórios de interação Estado-Sociedade em um Estado heterogêneo: a experiência na era Lula”. Dados – Revista de Ciências Sociais, v. 57, n. 2, pp. 325 a 357. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.1590/0011-5258201411
ALMEIDA, Debora R.; VIEIRA, Anne Karoline R.; KASHIWAKURA, Gabriella T. (2020). “Instituições participativas e repertórios de interação: os Conselhos Nacionais de Saúde e Assistência Social no contexto de impeachment”. Revista do Serviço Público, v. 71, pp. 140-170. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.21874/rsp.v71i1.3516
ALONSO, Angela. (2012). “Repertório, segundo Charles Tilly: história de um conceito”. Sociologia & Antropologia. v. 2, n. 3, pp. 21-41. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.1590/2238-38752012v232
BRASIL. Ministério da Saúde. (2006). Guia alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília, Ministério da Saúde.
BRASIL. Ministério da Saúde. (2014). Guia alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília, Ministério da Saúde.
CARLOS, Euzeneia. (2015). “Movimentos Sociais e Sistema Político nas Teorias dos Movimentos Sociais”. Interseções, v. 17 n. 1, pp. 15-53. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.12957/irei.2015.18042
CONSEA MG. (2019). “Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional de Minas Gerais”. Nota da sociedade civil e apoiadores do Consea-MG contra a extinção do Consea Nacional. [Consult. 09-07-2019]. Disponível em http://conseaminas.blogspot.com/2019/01/nota-da-sociedade-civil-e-apoiadores-do.html
DIAS, Juliana; LUZZI, André. (2020). “Cultura alimentar nas políticas culturais do Brasil: Debate construído pela participação popular e incidência política ganha força na Lei Aldir Blanc”. LeMonde Dilomatique Brasil. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://diplomatique.org.br/cultura-alimentar-nas-politicas-culturais-do-brasil/
DÓRIA, Carlos Alberto; AZEVEDO, Elaine. (2019). “Banquetaço: ativismo alimentar e a construção de novas formas de expressão política”. LeMonde Dilomatique Brasil. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://diplomatique.org.br/banquetaco-ativismo-alimentar/
GALINDO, Eryka; TEIXEIRA, Marco Antonio; ARAÚJO, Melissa de; MOTTA, Renata; PESSOA, Milene; MENDES, Larissa; RENNÓ, Lúcio. (2020). “Efeitos da pandemia na alimentação e na situação da segurança alimentar no Brasil”. Food for Justice Working Paper Series, n. 4 (2a ed.). Berlin, Food for Justice, Power, Politics, and Food Inequalities in a Bioeconomy.
GURZA LAVALLE, Adrian; CARLOS, Euzeneia, DOWBOR, Monika; SZWAKO, José. (2019). Movimentos sociais e institucionalização: políticas sociais, raça e gênero no Brasil pós-transição. Rio de Janeiro, Eduerj.
FLORISBELO, Glauco R. (2020). A trajetória do CONSEA-MG na mediação da política de segurança alimentar e nutricional sustentável de Minas Gerais. Dissertação (Mestrado em Extensão Rural) – Universidade Federal de Viçosa.
MAGALHÃES, Bruno D. (2021). Mudança e continuidade de políticas públicas: o caso da segurança alimentar e nutricional de Belo Horizonte. Dissertação (Mestrado em Análise de Políticas Públicas) - Escola de Artes, Ciências e Humanidades, Universidade de São Paulo, São Paulo.
MAGALHÃES, Bruno D.; COELHO, Fernando de S. (2024). “De volta ao mapa da fome no Brasil: reaprendendo com as inovações locais a partir da política pública de segurança alimentar de Belo Horizonte”. Gestão & Regionalidade, v. 39, pp. 1-19. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.13037/gr.vol39.e20238622
MELUCCI, Alberto. (2001). A Invenção do Presente: Movimentos Sociais nas Sociedades Complexas. Petrópolis, Vozes.
MENDONÇA, Ricardo F.; ABREU, Mariana; SARMENTO, Rayza. (2021). “Repertórios discursivos e disputas políticas contemporâneas”. Novos Estudos CEBRAP, v 40, n. 1, pp. 33-54. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.25091/s01013300202100010002
MINESTRONE. (2021). “Episódio 45 - Banquetaço. Entrevista com Fabiana Sanches Urbal e André Luzzi”. Podcast Minestrone. [Consult. 03-07-2022]. Disponível em https://www.minestrone.com.br/podcast/banquetaco-coletivo-em-defesa-da-alimentacao/
ORNELAS, Gabriel M. (2021). Agroecologia e Política: ações coletivas e institucionalização da agroecologia no município de Belo Horizonte (1993-2020). Dissertação (Mestrado em Ciência Política) - Faculdade de Filosofia e Ciências Humanas, Universidade Federal de Minas Gerais, pp. 166.
PORTILHO, Fátima. (2020). “Ativismo alimentar e consumo político – Duas gerações de ativismo alimentar no Brasil”. Redes, v. 25, n. 2, pp. 411-432. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.17058/redes.v25i2.15088
RANCIÈRE, Jacques (2009). A partilha do Sensível: estética e política. São Paulo, Editora 34.
SCHMITT, Claudia J. (2016). “A Transformação das ‘Ideias Agroecológicas’ em Instrumentos de Políticas Públicas: dinâmicas de contestação e institucionalização de novas ideias nas políticas para a agricultura familiar”. Política & Sociedade, v. 15, pp. 16-48. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.5007/2175-7984.2016v15nesp1p16
SCHUBERT, Maycon N.; PORTILHO, Fátima. (2023). “Ativismo alimentar e consumo político alimentar – uma análise a partir da Teoria das Práticas Sociais”. In: Schubert, Maycon; Tonin, Jeferson; Schneider, Sérgio. (Orgs). Desafios e tendências da alimentação contemporânea consumo, mercados e ação pública. Porto Alegre, Editora da UFRGS, pp.10-19
SNOW, David A. (2013). “Identity Dilemmas, Discursive Fields, Identity Work, and Mobilization: Clarifying the Identity - Movement Nexus” in J. van Stekelenburg, C. Roggeband and B. Klandermans (orgs). The Future of Social Movement Research: Dynamics, Mechanisms, and Processes. Minneapolis, University of Minnesota Press, pp. 263-280.
SZWAKO, José; GURZA LAVALLE, Adrian. (2019). “Seeing like a social movement: Institucionalização simbólica e capacidades estatais cognitivas”. Novos estudos CEBRAP, v. 38, n. 2, pp. 411-434. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.25091/S01013300201900020009
TARROW, Sidney. (2009). O poder em movimento: movimentos sociais e confronto político. Petrópolis, Vozes.
TILLY, Chales. (2008). Contentious performances. Cambridge, Cambridge University Press.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Gabriel Mattos Ornelas, Melissa Luciana de Araújo, Bruno Dias Magalhães

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
a. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons - Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional.
b. Compartilhar - copiar e distribuir o material em qualquer meio ou formato.
Adaptar - remix, transformar e construir sobre o material para qualquer finalidade, inclusive comercial.
c. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
d. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
a. Authors retain the copyright and grant the magazine the right of first publication, with work simultaneously licensed under the CCreative Commons - Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional.
b. Share - copy and distribute the material in any medium or format.
Adapt - remix, transform and build on the material for any purpose, including commercial.
c. Authors are authorized to take additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publish in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
d. Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online (eg.: in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can generate productive changes as well as increase the impact and the citation of the published work (See The Effect of Free Access).