Eating is a political act

food activisms and the construction of Banquetaço in Belo Horizonte

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47456/simbitica.v12i1.44687

Keywords:

Food Activism, Repertoires of Interaction, Food and Nutrition Security, Banquetaço

Abstract

The paper seeks to describe and analyze the repertoires of action mobilized at the Banquetaço promoted in Belo Horizonte to defend the National Council for Food and Nutritional Security (CONSEA) in 2019. Based on documentary analysis and semi-structured interviews, we identify innovative aspects in the mobilization of repertoires performed by this “act-commensality”, namely: institutionalized participation, bureaucratic activism, proximity politics, direct action and food consumption. We conclude that Banquetaço represented a temporary coalition of two generations of food activism — the first related to the politicization of food in the institutional sphere and the second to the politicization of food and eating through new political, ethical and aesthetic strategies. This coalition, in turn, revealed mutual learning and divergences. The research suggests that the category of generations of activism can help in theoretical refinement to understand the change in interaction repertoires and politicization of food in Brazil.

Downloads

Author Biographies

Gabriel Mattos Ornelas, Universidade Federal de Minas Gerais

Doutorando em Educação, Mestre em Ciência Política e Graduado em Gestão Pública pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Pesquisador do Grupo de Estudos em Agricultura Urbana (AUÊ!/UFMG) e dos grupos de pesquisas em Políticas Públicas em Saúde e em Estado, Democracia e Políticas Públicas da Fundação João Pinheiro (FJP).

Melissa Luciana de Araújo, Universidade Federal de Minas Gerais

Doutora em Saúde e Nutrição pela Universidade Federal de Ouro Preto, Mestre em Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais, Especialista em Educação Alimentar e Nutricional pelo Centro Universitário UNA e Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Newton Paiva. Docente das Faculdades Kennedy/Promove, Pesquisadora do Grupo de Estudos em Agricultura Urbana (AUÊ!/UFMG).

Bruno Dias Magalhães, Universidade Federal de Minas Gerais

Doutorando no Programa de Pós-Graduação em Ciência Política da Universidade Federal de Minas Gerais, Mestre em Gestão de Políticas Públicas na Escola de Artes, Ciências e Humanidades da Universidade de São Paulo, Mestre em Democracia y Buen Gobierno na Universidad de Salamanca. Bacharel em Direito pela Universidade Federal de Minas Gerais e em Administração Pública pela Escola de Governo Prof. Paulo Neves de Carvalho da Fundação João Pinheiro. Professor da Escola de Governo Prof. Paulo Neves de Carvalho da Fundação João Pinheiro.

References

ABERS, Rebecca N. (2021). Ativismo institucional: criatividade e luta na burocracia brasileira. Brasília, Editora UnB.

ABERS, Rebecca; SERAFIM, Lizandra; TATAGIBA, Luciana. (2014). “Repertórios de interação Estado-Sociedade em um Estado heterogêneo: a experiência na era Lula”. Dados – Revista de Ciências Sociais, v. 57, n. 2, pp. 325 a 357. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.1590/0011-5258201411

ALMEIDA, Debora R.; VIEIRA, Anne Karoline R.; KASHIWAKURA, Gabriella T. (2020). “Instituições participativas e repertórios de interação: os Conselhos Nacionais de Saúde e Assistência Social no contexto de impeachment”. Revista do Serviço Público, v. 71, pp. 140-170. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.21874/rsp.v71i1.3516

ALONSO, Angela. (2012). “Repertório, segundo Charles Tilly: história de um conceito”. Sociologia & Antropologia. v. 2, n. 3, pp. 21-41. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.1590/2238-38752012v232

BRASIL. Ministério da Saúde. (2006). Guia alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília, Ministério da Saúde.

BRASIL. Ministério da Saúde. (2014). Guia alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília, Ministério da Saúde.

CARLOS, Euzeneia. (2015). “Movimentos Sociais e Sistema Político nas Teorias dos Movimentos Sociais”. Interseções, v. 17 n. 1, pp. 15-53. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.12957/irei.2015.18042

CONSEA MG. (2019). “Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional de Minas Gerais”. Nota da sociedade civil e apoiadores do Consea-MG contra a extinção do Consea Nacional. [Consult. 09-07-2019]. Disponível em http://conseaminas.blogspot.com/2019/01/nota-da-sociedade-civil-e-apoiadores-do.html

DIAS, Juliana; LUZZI, André. (2020). “Cultura alimentar nas políticas culturais do Brasil: Debate construído pela participação popular e incidência política ganha força na Lei Aldir Blanc”. LeMonde Dilomatique Brasil. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://diplomatique.org.br/cultura-alimentar-nas-politicas-culturais-do-brasil/

DÓRIA, Carlos Alberto; AZEVEDO, Elaine. (2019). “Banquetaço: ativismo alimentar e a construção de novas formas de expressão política”. LeMonde Dilomatique Brasil. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://diplomatique.org.br/banquetaco-ativismo-alimentar/

GALINDO, Eryka; TEIXEIRA, Marco Antonio; ARAÚJO, Melissa de; MOTTA, Renata; PESSOA, Milene; MENDES, Larissa; RENNÓ, Lúcio. (2020). “Efeitos da pandemia na alimentação e na situação da segurança alimentar no Brasil”. Food for Justice Working Paper Series, n. 4 (2a ed.). Berlin, Food for Justice, Power, Politics, and Food Inequalities in a Bioeconomy.

GURZA LAVALLE, Adrian; CARLOS, Euzeneia, DOWBOR, Monika; SZWAKO, José. (2019). Movimentos sociais e institucionalização: políticas sociais, raça e gênero no Brasil pós-transição. Rio de Janeiro, Eduerj.

FLORISBELO, Glauco R. (2020). A trajetória do CONSEA-MG na mediação da política de segurança alimentar e nutricional sustentável de Minas Gerais. Dissertação (Mestrado em Extensão Rural) – Universidade Federal de Viçosa.

MAGALHÃES, Bruno D. (2021). Mudança e continuidade de políticas públicas: o caso da segurança alimentar e nutricional de Belo Horizonte. Dissertação (Mestrado em Análise de Políticas Públicas) - Escola de Artes, Ciências e Humanidades, Universidade de São Paulo, São Paulo.

MAGALHÃES, Bruno D.; COELHO, Fernando de S. (2024). “De volta ao mapa da fome no Brasil: reaprendendo com as inovações locais a partir da política pública de segurança alimentar de Belo Horizonte”. Gestão & Regionalidade, v. 39, pp. 1-19. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.13037/gr.vol39.e20238622

MELUCCI, Alberto. (2001). A Invenção do Presente: Movimentos Sociais nas Sociedades Complexas. Petrópolis, Vozes.

MENDONÇA, Ricardo F.; ABREU, Mariana; SARMENTO, Rayza. (2021). “Repertórios discursivos e disputas políticas contemporâneas”. Novos Estudos CEBRAP, v 40, n. 1, pp. 33-54. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.25091/s01013300202100010002

MINESTRONE. (2021). “Episódio 45 - Banquetaço. Entrevista com Fabiana Sanches Urbal e André Luzzi”. Podcast Minestrone. [Consult. 03-07-2022]. Disponível em https://www.minestrone.com.br/podcast/banquetaco-coletivo-em-defesa-da-alimentacao/

ORNELAS, Gabriel M. (2021). Agroecologia e Política: ações coletivas e institucionalização da agroecologia no município de Belo Horizonte (1993-2020). Dissertação (Mestrado em Ciência Política) - Faculdade de Filosofia e Ciências Humanas, Universidade Federal de Minas Gerais, pp. 166.

PORTILHO, Fátima. (2020). “Ativismo alimentar e consumo político – Duas gerações de ativismo alimentar no Brasil”. Redes, v. 25, n. 2, pp. 411-432. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.17058/redes.v25i2.15088

RANCIÈRE, Jacques (2009). A partilha do Sensível: estética e política. São Paulo, Editora 34.

SCHMITT, Claudia J. (2016). “A Transformação das ‘Ideias Agroecológicas’ em Instrumentos de Políticas Públicas: dinâmicas de contestação e institucionalização de novas ideias nas políticas para a agricultura familiar”. Política & Sociedade, v. 15, pp. 16-48. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.5007/2175-7984.2016v15nesp1p16

SCHUBERT, Maycon N.; PORTILHO, Fátima. (2023). “Ativismo alimentar e consumo político alimentar – uma análise a partir da Teoria das Práticas Sociais”. In: Schubert, Maycon; Tonin, Jeferson; Schneider, Sérgio. (Orgs). Desafios e tendências da alimentação contemporânea consumo, mercados e ação pública. Porto Alegre, Editora da UFRGS, pp.10-19

SNOW, David A. (2013). “Identity Dilemmas, Discursive Fields, Identity Work, and Mobilization: Clarifying the Identity - Movement Nexus” in J. van Stekelenburg, C. Roggeband and B. Klandermans (orgs). The Future of Social Movement Research: Dynamics, Mechanisms, and Processes. Minneapolis, University of Minnesota Press, pp. 263-280.

SZWAKO, José; GURZA LAVALLE, Adrian. (2019). “Seeing like a social movement: Institucionalização simbólica e capacidades estatais cognitivas”. Novos estudos CEBRAP, v. 38, n. 2, pp. 411-434. [Consult. 20-09-2024]. Disponível em https://doi.org/10.25091/S01013300201900020009

TARROW, Sidney. (2009). O poder em movimento: movimentos sociais e confronto político. Petrópolis, Vozes.

TILLY, Chales. (2008). Contentious performances. Cambridge, Cambridge University Press.

Published

23-05-2025

How to Cite

Ornelas, G. M., Araújo, M. L. de, & Magalhães, B. D. (2025). Eating is a political act: food activisms and the construction of Banquetaço in Belo Horizonte. Simbiótica. Revista Eletrônica, 12(1), 40–62. https://doi.org/10.47456/simbitica.v12i1.44687

Issue

Section

Artigos livres