Technological Strategies and Dynamics of Innovation of the Agrifood Companies in Brazil

Authors

  • Silvia Angélica Domingues de Carvalho Departamento de Política Científica e Tecnológica (São Paulo, DPCT/IG/UNICAMP)
  • Andre Tosi Furtado Departamento de Política Científica e Tecnológica (São Paulo, DPCT/IG/UNICAMP)

DOI:

https://doi.org/10.13071/regec.2317-5087.2013.2.1.4906.47-75.

Abstract

DOI: http://dx.doi.org/10.13071/regec.2317-5087.2013.2.1.4906.47-75.

This paper analyzes the behavior and the strategies of Brazilian agro-food companies, from 1998 to 2005, focusing on technological and innovative aspects. The main database used to construct the indicators was the Industrial Survey of Technological Innovation (PINTEC-IBGE). The methodology was also based on extensive literature review. It was observed that the food and beverage sector was characterized by low indicators of technological efforts, but high indicators of results, showing that this industry has performed the role of technological diffuser and actuated little as generator of knowledge. The reduced technological efforts, however, have showed sufficiency in presenting significant economic results, visualized by the increase on the participation of the innovative firms on the industrial transformation value and on the exported value by the companies of the sector.

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Author Biographies

Silvia Angélica Domingues de Carvalho, Departamento de Política Científica e Tecnológica (São Paulo, DPCT/IG/UNICAMP)

Graduação em Economia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1999), mestrado em Política Científica e Tecnológica pela Universidade Estadual de Campinas (2002) e doutorado em Política Científica e Tecnológica pela Universidade Estadual de Campinas (2008). Atualmente é pesquisador colaborador do Departamento de Política Científica e Tecnológica Unicamp, onde faz pós-doutorado. Tem experiência na área de Economia, com ênfase em Organização Industrial e Mudança Tecnológica, atuando principalmente nos seguintes temas: estudos setoriais, indicadores de inovação, agroindústria e mudanças climáticas.

Andre Tosi Furtado, Departamento de Política Científica e Tecnológica (São Paulo, DPCT/IG/UNICAMP)

Doutorado em Ciências Econômicas - Université de Paris I (Pantheon-Sorbonne) em 1983. Professor Titular do Departamento de Política Científica e Tecnológica do Instituto de Geociências da Universidade Estadual de Campinas. Atua na área de Economia, com ênfase em Mudança Tecnológica.

Published

23-09-2013

How to Cite

Carvalho, S. A. D. de, & Furtado, A. T. (2013). Technological Strategies and Dynamics of Innovation of the Agrifood Companies in Brazil. Management and Connections Journal, 2(1), 47–75. https://doi.org/10.13071/regec.2317-5087.2013.2.1.4906.47-75.