BREASTFEEDING AND EARLY WEANING-ASSOCIATED FACTORS: INTEGRATIVE REVIEW

BREASTFEEDING AND EARLY WEANING-ASSOCIATED FACTORS: INTEGRATIVE REVIEW

Authors

  • Rebeca Maria Claudino Feitosa Faculdade Santa Maria, PB, Brasil
  • Carolina Moreira Santana Faculdade Santa Maria, PB, Brasil
  • Yuri Charllub Pereira Bezerra Faculdade Santa Maria, PB, Brasil
  • Ocilma Barros de Quental Faculdade Santa Maria, PB, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-4075-2755

Keywords:

Breastfeeding; early weaning; nursing child.

Abstract

Breastfeeding is arguably the ideal food for the child's health and, consequently, for the mother's health. Despite all the advantages that breast milk provides, early weaning is still prevalent in several countries, including Brazil, being affected by several factors, such as maternal characteristics, working conditions, socioeconomic situation, marital status and monitoring. Thus, this study sought to identify factors related to early weaning from breastfeeding, through an integrative literature review in databases Scientific Eletronic Library Online (SciELO) and Biblioteca Virtual de Saúde (BVS), in the years 2015 to 2019. Inclusion criteria were: full text articles, free online version, main subject, national and international productions. Studies repeated on databases and articles that did not answer the guiding question of the study were excluded. There was the selection of 25 articles, which showed several conditions related to the interruption of breastfeeding and the consequent early weaning, namely: woman’s return to the job market, complications related to breasts, beliefs, use of artificial nipples, introduction of new foods and even the lack of information by health professionals. Although breast milk is considered the ideal food, the execution of breastfeeding is a process that includes numerous factors. There is need to implement strategies aimed at promoting breastfeeding and contributing to reducing infant mortality morbidity.

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Author Biographies

Rebeca Maria Claudino Feitosa, Faculdade Santa Maria, PB, Brasil

Ensino Médio (2o grau) pelo Colégio Nossa Senhora do Carmo, Brasil(2016)

Carolina Moreira Santana, Faculdade Santa Maria, PB, Brasil

Mestre em Sistema Agroindustriais pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), com área de concentração em Sistema Agroalimentar. Possui graduação no curso de Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande. Atualmente é professora da Faculdade Santa Maria (FSM) e da Faculdade São Francisco da Paraíba (FASP). Integrou o Núcleo de Pesquisa e Estudos em Nutrição e Saúde Coletiva - Núcleo PENSO, na cidade de Cuité/Paraíba no período de Outubro de 2012 a Outubro de 2013.

Yuri Charllub Pereira Bezerra, Faculdade Santa Maria, PB, Brasil

Mestre em Saúde Coletiva pela Universidade Católica de Santos (2017). Especialização em Docência do Ensino Superior (2018). Especialização em Obstetrícia pela Faculdade Santa Maria. (2013). Especialização em Enfermagem em Saúde da Família pela Faculdades Integradas de Patos (2008). Graduação em Enfermagem pela Faculdade Santa Maria PB (2007). Docente do Curso de Enfermagem da Faculdade Santa Maria, nas unidades curriculares: Processo do Cuidar em Saúde da Criança, Processo do Cuidar em Saúde do Idoso; Nutrição e Dietética para a Enfermagem, Gestão em Saúde e Enfermagem na Atenção Primária; Interpretação de Exames e Terapêutica Medicamentosa e Enfermagem na Atenção as Urgências e Emergências. Tutor das unidades curriculares: Trabalho de Conclusão de Curso I e II da área da saúde. Tem experiência na área de Enfermagem, com ênfase em estomaterapia, saúde da família, enfermagem obstétrica, saúde mental, gerontologia e urgência e emergência.

Ocilma Barros de Quental, Faculdade Santa Maria, PB, Brasil.

Possui Doutorado em Ciências da Saúde pelo Centro Universitário Saúde ABC (2019). Mestrado em Ciências da Saúde pelo Centro Universitário Saúde ABC (2014). Especialização em Saúde da Família, pelas Faculdades Integradas de Patos. Especialização em Preceptoria no SUS, (Sírio Libanês), Especialização em Metodologias Ativas com ênfase em Avaliação de Competência (Sírio Libanês); Especialização em Docência do Ensino Superior (Faculdade Santa Maria); Graduação em Enfermagem pela Faculdade Santa Maria (2007). Atualmente é professora da Faculdade Santa Maria (PB) e Coordenadora do Núcleo de Educação Permanente do Hospital Regional de Cajazeiras. Atuou como Tutora do curso de Especialização em Gestão da Vigilância Sanitária nas Regiões de Saúde - Sírio Libanês. Tem experiência na área de Enfermagem, com ênfase no processo do cuidar da Saúde da Mulher, do Adolescente, Gestão na Atenção Primária e Saúde Coletiva.

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Published

2020-08-07

How to Cite

Feitosa, R. M. C. ., Santana, C. M. ., Bezerra, Y. C. P. ., & Quental, O. B. de . (2020). BREASTFEEDING AND EARLY WEANING-ASSOCIATED FACTORS: INTEGRATIVE REVIEW: BREASTFEEDING AND EARLY WEANING-ASSOCIATED FACTORS: INTEGRATIVE REVIEW. Brazilian Journal of Production Engineering, 6(6), 90–106. Retrieved from https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/31553

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