The path of hunger, supply, and food security in Brazil

Authors

  • Francisco César Pinto da Fonseca Pontifícia Universidade Católica de São Paulo e Fundação Getúlio Vargas https://orcid.org/0000-0003-4339-4786
  • Antonio Oswaldo Storel Júnior Universidade de São Paulo
  • Maria Júlia Cruz da Fonseca Universidade Federal do ABC https://orcid.org/0009-0009-8491-2704
  • Antonio França Pinto Nascimento Fundação Getúlio Vargas

DOI:

https://doi.org/10.47456/simbitica.v11i3.44929

Keywords:

hunger, food insecurity, food supply, supply centers

Abstract

The article aimed to historicize the conceptual meaning of hunger and its methods of combat throughout Brazilian history, emphasizing the significant advances, especially from the 20th century until the beginning of 21th century. Among these advances, the creation of Food Supply Centers, which involve coordination, expertise, distribution, and organization, stands out. Additionally, the importance of raising workers' incomes, the fundamental role of school meals in providing quality student nutrition, and the connection with local producers were highlighted. The research methods included legal/documentary analysis, indicator analysis, and a review of specific literature. It is concluded that the fight against hunger only became successful with the effective creation of the Public Food Security Policy, which provided a more structured and effective framework to tackle the problem of hunger in the country.

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Author Biographies

Francisco César Pinto da Fonseca, Pontifícia Universidade Católica de São Paulo e Fundação Getúlio Vargas

Doutor em História Social pela Universidade de São Paulo. Professor do Departamento de Ciências Sociais da Pontifícia Universidade Católica de São Paulo e do Departamento de Gestão Pública da Fundação Getúlio Vargas/Escola de Administração de Empresas de São Paulo, Brasil.

Antonio Oswaldo Storel Júnior , Universidade de São Paulo

Doutorando em Saúde Global e Sustentabilidade pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, Brasil.

Maria Júlia Cruz da Fonseca, Universidade Federal do ABC

Mestre em Relações Internacionais pela Universidade Federal do ABC, Brasil.

Antonio França Pinto Nascimento, Fundação Getúlio Vargas

Bacharel em Ciências Sociais pela Universidade de São Paulo e em Administração Pública pela Fundação Getulio Vargas.

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Published

23-12-2024

How to Cite

Fonseca, F. C. P. da, Storel Júnior , A. O., Fonseca, M. J. C. da, & Nascimento, A. F. P. (2024). The path of hunger, supply, and food security in Brazil. Simbiótica. Revista Eletrônica, 11(3), 133–155. https://doi.org/10.47456/simbitica.v11i3.44929

Issue

Section

Artigos livres