Statistical control of the conilon coffee semi-mechanized harvesting process
DOI:
https://doi.org/10.47456/bjpe.v6i9.35466Keywords:
Mechanization; strikes; retreat; canephora coffea.Abstract
Compared to other crops, the conilon coffee harvest is more difficult to execute, due to the shape of the plant, the uneven maturity and the high water contente of the fruits, which impairs the mechanization of the operations. In this way, the harvesting process is the final step of a productive process, and losses must be kept within acceptable standards. The objective of the work was to qualitatively and quantitatively evaluate the time of semi-mechanized harvesting of conilon coffee using statistical process control (CEP). The study took place in the municipality of Pinheiros-ES, where 30 sampling points were sampled from the same plot, selected sequentially at the beginning of the harvest. At each point, the variables times for positioning the tarpaulin, times for stripping over the tarpaulin, time for collecting the tarpaulin, time for positioning the tractor-picker assembly, total time, and maintenance time were evaluated.Both parameters analyzed were out of statistical process control. Bearing in mind that the time for positioning the tarp presentes characteristics or variables that influence the time for distributing the tarp and that the total time of the semi-mechanized harvest does not meet the requiremets of statistical process control.
Downloads
References
Alvares, C.A., Stape, J.L., Sentelhas, P.C., Gonçalves, J.L.M., & Sparovek, G (2013). Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, 22(6), 711-728. http://dx.doi.org/10.1127/0941-2948/2013/0507
Alves, E. A., Costa, J. N. M., & Santos, J. C. F (2015). Procedimentos de colheita de café. In: Marcolan, A. L., Espindula, M. C. (Ed.). Café na Amazônia. Brasília: Embrapa. p. 345 - 358. https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1023755/cafe-na-amazonia
Cassia, M. T., Silva, R. P. D., Chioderolli, C. A., Noronha, R. H. F., & Santos, E. P. D (2013). Quality of mechanized coffee harvesting in circular planting system. Ciência Rural, 43(1), 28-34. https://doi.org/10.1590/S0103-84782012005000148
Compagnon, A. M., Silva, R. P., Cassia, M. T., Graat, D., & Voltarelli, M. A. (2012). Comparação entre métodos de perdas na colheita mecanizada de soja. Scientia agropecuária, 3(3), 215-223. doi.org/10.17268/sci.agropecu.2012.03.03
CONAB. Acompanhamento Da Safra Brasileira De Café| v.6 – Safra, n.3 - terceiro levantamento, setembro de 2020. Recuperado de https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/cafe
Davis, A. P., Govaerts, R., Bridson, D. M., & Stoffelen, P. An annotated taxonomic conspectus of the genus Coffea (Rubiaceae) (2006). Botanical Journal of the Linnean Society, 152(4), 465-512. https://doi.org/10.1111/j.1095-8339.2006.00584.x
Dias, R. E. B. A., Silva, F. M. D., Cunha, J. P. B., Avelar, R. C., Fernandes, F. C., Santos, M. C., & Figueiredo, V. C. (2013). Avaliação da colheita mecanizada de café por meio do Controle Estatístico de Processos (CEP). VIII Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil, 25 a 28 de Novembro de 2013, Salvador.
Fernandes, A. L., Santinato, F., & Santinato, R. (2012). Utilização da subsolagem na redução da compactação do solo para produção de café cultivado no cerrado mineiro. Enciclopédia Biosfera, 8(15), 1648-1656. https://conhecer.org.br/ojs/index.php/biosfera/article/view/3732
Montgomery, D. C. Introdução ao controle estatístico da qualidade. Tradução Ana Maria Lima de Farias, Vera Regina Lima de Farias e Flores. Revisão técnica Luiz da Costa Laurencel. 4. ed. Rio de Janeiro: LTC, 2009.
Oliveira, E. D., Silva, F. M. D., Salvador, N., Souza, Z. M. D., Chalfoun, S. M., & Figueiredo, C. A. P. D. (2007). Custos operacionais da colheita mecanizada do cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 42(6), 827-831. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2007000600009
Oliveira, E. D., Silva, F. M. D., Salvador, N., & Figueiredo, C. A. (2007). Influência da vibração das hastes e da velocidade de deslocamento da colhedora no processo de colheita mecanizada do café. Engenharia Agrícola, 27(3), 714-721. https://doi.org/10.1590/S0100-69162007000400014
Gomes, F. P., & Garcia, C. H. (2002). Estatística aplicada a experimentos agronômicos e florestais. Piracicaba: Fealq, 11, 21.
Santinato, F., Silva, R. P. D., Cassia, M. T., & Santinato, R. (2014). Análise quali-quantitativa da operação de colheita mecanizada de café em duas safras. Coffee Science, 9(4), 495-505. http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/8091
Santinato, F., Silva, R. P., Ruas, R. A. A., Cassia, M. T., & Santinato, R (2013). Comparação entre o custo da colheita manual e mecanizada de uma a seis passadas da colhedora. In: Congresso Brasileiro De Pesquisas Cafeeiras, 39., 2013, Poços de Caldas. Resumos Expandidos... Poços de Caldas: MAPA/PROCAFÉ, p. 195-198. Link: Congresso Brasileiro De Pesquisas Cafeeiras
Silva, F. M. D., Souza, Z. M. D., Arré, T. J., Juan, R. S., & Oliveira, E. D. (2006). Avaliação da colheita mecanizada do café com uso de ethephon. Coffee Science, 1(1), 1-6. http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/3910
Silva, R. P. D., Cassia, M. T., Voltarelli, M. A., Compagnon, A. M., & FURLANI, C. E. A. (2013). Qualidade da colheita mecanizada de feijão (Phaseolus vulgaris) em dois sistemas de preparo do solo. Revista Ciência Agronômica, 44(1), 61-69. https://doi.org/10.1590/S1806-66902013000100008
Silva, R. P. D., Voltarelli, M. A., Cassia, M. T., Vidal, D. O., & Cavichioli, F. A. (2014). Qualidade das operações de preparo reduzido do solo e transplantio mecanizado de mudas de café. Coffee Science, 9(1), 51-60. http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/8015
Toledo, A., Silva, R. P., & Furlani, C. E. A (2013). Quality of cut and basecutter blade configuration for the mechanized harvest of green sugarcane. Scientia Agricola, 70(6), 384-389. https://doi.org/10.1590/S0103-90162013000600002
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Brazilian Journal of Production Engineering - BJPE
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.