Application of quality tools in a fruit processing industry

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47456/bjpe.v8i4.37880

Keywords:

PDCA, apple, control chart

Abstract

Context: The food industries are of great importance in the Brazilian economic scenario. The quality during product processing is related to the lowest generation of defects and waste. Objective: apply the PDCA methodology in line with quality tools in a fruit processing industry to improve the quality of the production process. Method: the case study pursued to evaluate the production process through the collection of yield data in the pulping batch of Fuji and Pink Lady apples and to analyze variability using quality tools, such as average and amplitude control charts. In addition, a cost analysis was performed based on the yield results observed using the control charts. Results: Through the application of the PDCA cycle, a decision-making structure was created for evaluation in terms of reducing the process costs. It was possible to identify the lack of training of operators and the absence of work instructions, creating an opportunity for elaboration with the responsible engineer. In addition, from the analysis of variability, to propose improvements in the methodology of data collection for validation and application in other fruits processed by the industry. Conclusion: The PDCA Cycle proved to be a great methodology to work in an integrated way with the other quality tools, aiming at improving products and processes and reducing waste during fruit processing, obtaining a forecast of increased production. annual profit of R$ 45,465.57.

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Author Biographies

Alessandra Ruivo, Engenharia Agroindustrial Agroquímica, Universidade Federal do Rio Grande

Acadêmica do curso de Engenharia Agroindustrial - Agroquímica (bacharelado) pela Universidade Federal do Rio Grande (FURG). Foi bolsista pelo Programa de Desenvolvimento do Estudante, auxiliando no desenvolvimento de cursos de aperfeiçoamento voltados às engenharia do campus FURG - SAP. Atualmente desenvolve projetos de pesquisa, na área de desenvolvimento de produtos e de extensão, utilizando ferramentas de controle de qualidade para elaboração de planos de contingência da Covid-19 junto aos agricultores de Santo Antônio da Patrulha/RS. (Texto informado pelo autor)

Tiago Pacheco Wermuth, Engenharia Agroindustrial Indústrias Alimentícias. Universidade Federal do Rio Grande, FURG, Brasi

Formado em Engenharia Agroindustrial - Indústrias Alimentícias pela Universidade Federal do Rio Grande - FURG no Câmpus de Santo Antônio da Patrulha. Atuou na liderança do Grupo PET FURG-SAP Conexões de Saberes, coordenado pelo Prof. Dr. Antônio Luís S. Valente, desenvolvendo os projetos: Banco de Dados da Agroindústria no Brasil, Seminários Temáticos de Engenharia Agroindustrial e participou na Organização de Eventos. Ministrou monitoria da Disciplina de Desenho Técnico. Desenvolveu os Projetos de Ensino: Modelagem de Objetos para Aprendizagem do Traçado de vistas Ortográficas conforme a ABNT, Criação de Modelos Digitais para o Ensino do Traçado de Vistas Ortográficas e Desenho de vistas Ortográficas para o Processo de Aprendizagem de Perspectivas Cavaleira e Isométrica. Atuou nos projetos de extensão: Feira das Profissões Itinerante e Programa de Apadrinhamento Acadêmico. Tem experiência na área de plásticos em indústrias automotiva e embalagens alimentícias, atuou como auditor de qualidade em novos projetos na industria automotiva. Atualmente é Gerente Administrativo da IW Manutenção Industrial e lidera a equipe de funcionários da empresa. (Texto informado pelo autor)

Itiara Gonçalves Veiga, Universidade Federal do Rio Grande, Escola de Química e Alimentos

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Rio Grande (2007), mestrado e doutorado em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Campinas (2009). Atualmente é professora adjunta na Universidade Federal do Rio Grande, Campus Santo Antônio da Patrulha. Tem experiência na área de Engenharia de Alimentos e química, com ênfase em Processos Biotecnológicos e Biomateriais. (Texto informado pelo autor)

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Published

2022-09-17

How to Cite

Ruivo, A., Wermuth, T. P., & Veiga, I. G. (2022). Application of quality tools in a fruit processing industry. Brazilian Journal of Production Engineering, 8(4), 119–131. https://doi.org/10.47456/bjpe.v8i4.37880