Application of hazard analysis and critical control points technique in a cassava flour processing unit

Authors

  • Gevair Campos Faculdade CNEC Unaí
  • Sueli Pereira Xavier Faculdade CNEC Unaí

DOI:

https://doi.org/10.47456/bjpe.v10i3.43967

Keywords:

Sanitary Hygienic Conditions, Productive Process, Cassava, HACCP

Abstract

This work applies the Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) technique in a cassava flour processing unit in the municipality of Bonfinópolis de Minas-MG, identifying and proposing solutions for the main critical points to improve the safety and quality of the final product. A case study was conducted in a flour house located in the rural area of the municipality, mapping the production process to identify CCPs. The analysis of the CCPs, aiming to transform them into control points (CP), was carried out through the adoption of corrective measures. The resulting evidence identified non-conformities that could compromise the quality of the final product, such as lack of root integrity, inconsistent texture, and variations in the pulp color.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Gevair Campos, Faculdade CNEC Unaí

Mestre em Agronegócios pela Universidade de Brasília (UnB); Administrador; Docente na Faculdade CNEC Unaí.

Sueli Pereira Xavier, Faculdade CNEC Unaí

Discente do Curso de Engenharia de Produção na Faculdade CNEC Unaí

References

Almeida, C. O., de & Ledo, C. A. da S. (2007). Um caso mais que perverso das elasticidades. Informe GEPEC, [S. l.], 8(2).

Alvarenga, A. L. B., Alvarenga, M. B., Gomes, C. A. O., & Nascimento Neto, F. N. (2006). Princípios das boas práticas de fabricação: requisitos para implementação de agroindústria de agricultores familiares. In: Recomendações básicas para a aplicação das boas práticas agropecuárias e de fabricação na agricultura familiar. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica.

Araujo, J. S. P. & Lopes, C. A. (2009). Produção de Farinha de Mandioca na Agricultura Familiar. Programa Rio Rural. Niterói.

Barros, A. J. S. & Lehfeld, N. A. S. (2000). Fundamentos de Metodologia: Um Guia para a Iniciação Científica. 2 Ed. São Paulo: Makron Books.

Brasil. Ministério da Saúde. (1997). Portaria nº 326, de 25 de junho de 1997. Dispõe sobre o controle da qualidade e a segurança dos alimentos e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 26 jun. 1997.

Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. (1997). Portaria nº 368, de 25 de junho de 1997. Dispõe sobre o Regulamento Técnico para Produtos à Base de Carne (RTPC). Diário Oficial da União, Brasília, DF, 26 jun. 1997.

Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. (2002). Resolução RDC no 275, de 21 de outubro de 2002. Dispõe sobre o Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos estabelecimentos produtores/ industrializadores de alimentos e a Lista de Verificação das Boas Práticas de Fabricação em Estabelecimentos Produtores/ Industrializadores de Alimentos. Republicada no Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF.

Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). (2011). Instrução Normativa nº 52, de 2 de maio de 2011. Dispõe sobre os requisitos de boas práticas agrícolas para a produção primária de hortaliças e frutas. Brasília, DF: Diário Oficial da União.

Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. (2020). Instrução Normativa nº 52, de 7 de novembro de 2011. Aprova o Regulamento Técnico da Farinha de Mandioca. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF.

Embrapa. (2003). Mandioca. Portal Embrapa. Recuperado de https://www.embrapa.br/mandioca-e-fruticultura/cultivos/mandioca

Bezerra, V. S. (2002). Valor Nutricional da Mandioca (Manihot esculenta Crantz) e Transformações Pós Colheita. Recuperado de https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/71201/1/AP-2002-valor-nutricional-mandioca.pdf

Fernandes, G. (2018). Mandioca em números. Recuperado de https://www.embrapa.br//congresso-de-mandioca-2018/mandioca-em-numeros

Groxko, G. (2020). Departamento de Economia Rural – DERAL. Prognóstico. Mandioca. Análise da Conjuntura.

Guia de Elaboração do Plano APPCC. (2001). Rio de Janeiro: SENAC/DN. (Qualidade e Segurança Alimentar). Projeto APPCC Mesa. Convênio CNC/CNI/SEBRAE/ANVISA.

Santos, T. G. (2017). Condições Higiênicos-Sanitárias de Casas de Farinha do Município de Campo do Brito/SE. Campus São Cristóvão. Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Sergipe.

Selltiz, C., Wrightsman, L. S., & Cook, S. W. (1965). Métodos de pesquisa das relações sociais. São Paulo: Herder.

Slack, N., Johnston, R., & Chambers, S. (2009). Administração da Produção. 2. ed. São Paulo: Atlas.

Triviños, A. N. S. (1987). Introdução à Pesquisa em Ciências Sociais: a pesquisa qualitativa em educação. São Paulo: Atlas.

Yin, R. K. (2001). Estudo de caso: planejamento e métodos. Porto Alegre: Bookman.

Published

2024-07-05

How to Cite

Campos, G., & Xavier, S. P. (2024). Application of hazard analysis and critical control points technique in a cassava flour processing unit . Brazilian Journal of Production Engineering, 10(3), 01–13. https://doi.org/10.47456/bjpe.v10i3.43967