Investigating the energy behind food

Authors

  • Harrysson França Dias da Silva CEUNES/UFES
  • Diógina Barata Departamento de Ciências Agrárias e Biológicas, Universidade Federal do Espírito Santo, campus São Mateus.
  • Karina Carvalho Mancini Departamento de Ciências Agrárias e Biológicas, Universidade Federal do Espírito Santo, Campus São Mateus.
  • Paola Rocha Gonçalves Departamento de Ciências da Saúde, Universidade Federal do Espírito Santo, Campus São Mateus.

DOI:

https://doi.org/10.47456/krkr.v1i13.36488

Keywords:

Biomolecules; Energy Metabolism; Teaching through; Research and Investigative Teaching Sequence.

Abstract

From studies on nutrition education, it was found that school plays a key role in changing eating habits. Thus, well-designed educational proposals linked to the investigative bias, within the context of nutrition, enable a better understanding of the relationship between the food consumed and the energy required for the performance of cellular functions and, thus, leads to learning and encourages healthier lifestyle practices. Based on that, an investigative didactic sequence (ISD) was developed, with degree II of freedom, which aims to provide the knowledge of energetic and functional biomolecules, promoting the appropriation of knowledge about the connection between the energy provided by food and performance in physical activities, within normal physiological conditions and in obesity. Although it was not possible to apply the ISD dent's protagonism, the present work brings a proposal for ISD that discusses in a different and interesting way the complex theme that relates to the function of cellular respiration and energy metabolism of cells. The proposal is based on a problematization to develop hypotheses, followed by data collection for problem-solving, data systematization in order to refute or not the initial conjectures, and the elaboration of a product about this theme. With this, it is expected that the understanding of the content by students occurs in a significant way and that they can from their previous knowledge elaborate their own ideas about energy, food, and physical activity.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ANDRADE, G. T. B. Percursos históricos de ensinar Ciências através de atividades investigativas. Rev. Ensaio, Belo Horizonte, Minas Gerais, v.13, n.01, p.121-138, jan-abr,| 2011. Disponível em: https://www.scielo.br/j/epec/a/3fLRqjTGpX7TVDNfXvVMnrq/abstract/?lang=pt. Acesso em: 06 de Jul. 2022.

ALVES, V. M. Entendendo o metabolismo dos carboidratos, proteínas e lipídios. In: PARANÁ. Secretaria de Estado da Educação. Superintendência de Educação. Os Desafios da Escola Pública Paranaense na Perspectiva do Professor PDE: Produção Didático-pedagógica, 2013. Curitiba: SEED/PR., 2016. V. 2. (Cadernos PDE). Disponível em: http://www.gestaoescolar.diaadia.pr.gov.br/modules/conteudo/conteudo.php?conteudo=20. Acesso em: 05 jun. 2021. ISBN 978-85-8015-075-9.

BANCHI, H.; BELL, R. Inquiry comes in various forms: The many levels of inquiry. Science and Children. v. 27, p. 26-29, 2008.

BRASIL. Ministério da Educação. Base Nacional Comum Curricular. Brasília: MEC, 2018.

BBC NEWS. É melhor fazer exercício físico antes ou depois do café da manhã. BBC NEWS - BRASIL, 2017. Disponível em: https://www.bbc.com/portuguese/geral-39622943. Acesso em: 05 jun. 2021. CARVALHO, A. M. P. (org.). Ensino de Ciências por investigação: condições para implementação em sala de aula. São Paulo: Cengage Learning, 2013. 164 p.

CARVALHO, Anna Maria Pessoa de. Las prácticas experimentales en el proceso de enculturación científica. In: AUTORES? Enseñar ciencias en el nuevo milenio: retos y propuestas. [S.l: s.n.], 2006. p. XX-XX.

CARVALHO, A. M. P. (org.). Ensino de Ciências por investigação: condições para implementação em sala de aula. São Paulo: Cengage Learning, 2013, 164 p.

CASTRO, H. R. Sequência de ensino investigativo sobre resistência bacteriana: aplicação em um ambiente virtual de aprendizagem. 2020. 134 p. Dissertação (Mestrado Profissional) Universidade Federal de Minas Gerais/Rede Nacional ProfBio, Mestrado Profissional em Ensino de Biologia, Minas Gerais, 2020. Disponível em: https://repositorio.ufmg.br/handle/1843/36146. Acesso em 25 de agosto de 2021.

EUREKA. O verdadeiro poder do exercício físico. Eureka, 2016. 1 vídeo (8 min 51 seg). Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=i7QwQPiAa0A. Acesso em: 05 jun. 2021.

GIORDANI, M.; GUIMARÃES, Y. A. F.; MASSI, L. Uma análise das abordagens investigativas de trabalhos sobre sequências didáticas: tendências no ensino de ciências. Encontro Nacional de Pesquisa em Educação em Ciências, v. 8, p. 1-12, 2011. Disponível em: http://www.lapeq.fe.usp.br/textos/ec/ecpdf/giordan_guimaraes_massi-enpec-2012.pdf. Acesso em: 03 de Jul. 2022.

GOMES, M. A. M. Abordagem investigativa da digestão e alimentação com estudantes do Ensino Médio. 2019. 66 p. Dissertação (Mestrado Profissional) Universidade Federal do Rio de Janeiro/Rede Nacional ProfBio, Mestrado Profissional em Ensino de Biologia, Rio de Janeiro, 2019. Disponível em: https://pantheon.ufrj.br/handle/11422/11112. Acesso em: 06 jun. 2021.

LEHNINGER, T. M; NELSON, D. L; COX, M. M. Princípios de Bioquímica. 6. ed. Porto Alegre: Artmed, 2014.

LIMA, F. R. G. Sequência didática no ensino de Termoquímica baseado em experimentos investigativos. 2020. 167 p. Dissertação (Mestrado Profissional em Química - Profqui) - Centro de Ciências Exatas e da Terra, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2020. Disponível em: https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/31435. Acesso em: 08 jun. 2021.

MUNIZ, C. R. R. et al. Estudo de desenvolvimento de uma intervenção para o ensino de metabolismo energético – segundo protótipo. In: Atas do IV Encontro Nacional de Ensino de Biologia (IV ENEBIO) e II Encontro Regional de Ensino de Biologia (II EREBIO), Goiânia: SBEnBIO, Regional 4, set., 2012. Disponível em: https://xdocs.com.br/doc/muniz-et-al2012-estudo-de-desenvolvimento-de-uma-intervenao-pa ra-o-ensino-de-metabolismo-energetico-segundo-prototipo-p48g6kze27o2. Acesso em: 01 jun. 2021.

Prado, S.R.T. Bioquímica em Poesia: uma experiência de ensino de Bioquímica Médica utilizando metodologia colaborativa na graduação do curso de Medicina. Revista de Ensino de Bioquímica. v. 17. nº especial, 2019. p. 37-60. Disponível em: http://dx.doi.org/10.16923/reb.v17i0.853. Acesso em 08 de Jul. 2022.

PRO SHAPE. O que comer no treino e no pós treino. PRO SHAPE, 2018. 1 vídeo (3 min 27 seg). disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=rWVPda-4MRQ. Acesso em: 05 jun. 2021.

SABIA, R. V; SANTOS, J. E; RIBEIRO, R. P. P. Efeito da atividade física associada à orientação alimentar em adolescentes obesos: comparação entre o exercício aeróbio e anaeróbio. Revista Brasileira de Medicina do Esporte, v. 10, n. 5, p. 349 – 355, set/out, 2004. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbme/a/C7f7XP63M8QRbpw4TPczhzc/?lang=pt. Acesso em: 05 de Jun. 2021.

SANTOS, V. G.; GALEMBECK, E. Sequência Didática com Enfoque Investigativo: Alterações Significativas na Elaboração de Hipóteses e Estruturação de Perguntas Realizadas por Alunos do Ensino Fundamental I. Revista Brasileira de Pesquisa em Educação em Ciências - RBPEC, 18 (3), 879–904. Dez. 2018 doi: 10.28976/1984-2686rbpec2018183879. Disponívep em: file:///C:/Users/Harrysson/Downloads/rbpec,+Gerente+da+revista,+5+-+RBPEC+18(3)+(2018)+10480+-+5+Tem%C3%A1tico+-+Pubica%C3%A7%C3%A3o.pdf. Acesso em 03 de Jul. 2022.

SASSERON, L. H. Alfabetização científica, ensino por Investigação e Argumentação: relações entre ciências da natureza e escola. Ensaio Pesquisa em Educação em Ciências, v. 17 (no. Especial), p. 49-67, 2015. Disponível em: https://www.cecimig.fae.ufmg.br/images/1983-2117-epec-17-0s-00049.pdf. Acesso em: 04 jun. 2021.

SOARES, J. R. V; OLIVEIRA, G. F. S. O papel da escola na construção de uma alimentação saudável. Revista Científica Multidisciplinar Núcleo do Conhecimento, São Paulo, Ano 04, 9. ed., v. 1, p. 176–186, 2019. Disponível em: https://www.nucleodoconhecimento.com.br/educacao/papel-da-escola. Acesso em: 04 jun. 2021.

VIEIRA, F. A. C. Ensino por Investigação e Aprendizagem Significativa Crítica: análise fenomenológica do potencial de uma proposta de ensino. Programa de Pós-Graduação em Educação para a Ciência. Universidade Estadual Paulista - UNESP, Bauru, São Paulo, 2012. Disponível em: https://repositorio.unesp.br/bitstream/handle/11449/102039/vieira_fac_dr_bauru.pdf?sequence=1. Acesso em: 06 de Jul. 2022.

VIEIRA, E. C. Energia em Biologia. Revista da Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, v. 26, n. 1 e 2, p. 136-145, 2020. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/revistadaufmg/article/view/16093. Acesso em: 08 jun. 2021.

ZOMPERO, A. F; FIGUEIREDO, H. R. S; GARBIM, T. H. Atividades de investigação e a transferência de significados sobre o tema educação alimentar no ensino fundamental. Ciência & Educação, Bauru, v. 23, n. 3, p. 659-676, 2017. Disponível em: https://www.scielo.br/j/ciedu/a/pMnWc6dBxqWFVxfPRBCHjGq/abstract/?lang=pt. Acesso em: 01 jun. 2021.

ZOMPERO, A. F; LABURÚ, C. E. Atividades investigativas para as aulas de Ciências: um diálogo com a Teoria da Aprendizagem Significativa. Curitiba: Appris, 2016.

Published

27-10-2022